Hjernerystelse

Osteopati til behandling af hjernerystelse er effektivt og kan sikre en hurtig og vedvarende bedring.

Mindst 25.000 danskere pådrager sig hvert år en hjernerystelse. De fleste kommer sig med korrekt behandling efter relativt kort tid. Desværre oplever nogle, at symptomerne fortsætter og bliver til tilstanden postcommotionelt syndrom (PCS).

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse skyldes et hovedtraume og skyldes ofte et slag til hovedet. Hjernerystelse kan også opstå, hvis kroppen eller nakken udsættes for et “højenergitraume”, som man ofte ser under forskellige former for trafikuheld, hvor energien fra traumet forplanter sig ud i kroppen og påvirker hjernen.

Der er også rigtig mange, der pådrager sig en hjernerystelse under langt mindre dramatiske forhold. Ofte ser vi patienter med hjernerystelse i klinikken, der har været uheldige at slå hovedet op i et bord, eller har slået hovedet under sport.

Alt efter hvor voldsom hjernerystelsen er, opstår der inden for kort tid forskellige symptomer på hjernerystelse.

De hyppigste symptomer på hjernerystelse er:

  • Hovedpine

  • Kvalme

  • Svimmelhed

  • Lys- og lydoverfølsomhed.

  • Koncentrationsproblemer

  • Hukommelsesbesvær

  • Generel træthed

 

Hvordan diagnosticeres hjernerystelse?

 

Symptomerne på hjernerystelse varierer meget fra person til person. Der er stor variation i, hvor udtalt symptomerne er og hvor længe de varer, men ofte begynder de første symptomer allerede at vise sig kort efter traumet og vil typisk tage til i den efterfølgende tid.

Mange bliver tilset på skadestuen, eller hos egen læge efter et hovedtraume. Diagnosen bestemmes ud fra hændelsesforløbet og symptombilledet.

Man kan ikke fastslå om man har fået hjernerystelse via f.eks. blodprøver eller scanninger. Derfor er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler efter et hovedtrauma og evt. noterer de symptomer, du måtte opleve.

Af samme årsag er det vigtigt med en grundig undersøgelse for at fastslå, om du har pådraget dig en hjernerystelse.

 

Osteopat behandling af hjernerystelse

De fleste gange oplever du symptomer på en hjernerystelse grundet forbigående ændringer i hjernecellernes funktion, energiomsætning, samt bearbejdning af sanseindtryk, herunder syn, lyde, lugte osv.

Selvom det er langt de fleste, der oplever at symptomerne forsvinder igen, er der desværre en gruppe af patienter, der oplever mere vedvarende symptomer. Vi ser rigtig mange i klinikken, der igennem måneder, nogle endda år, stadig oplever svære symptomer i forbindelse med en hjernerystelse.

Ofte er der i disse tilfælde flere underliggende problematikker, udover selve hjernerystelsen, som bidrager negativt til det samlede billede.

Når vi ser patienter med hjernerystelse er vores første opgave at fjerne al denne “støj” - altså alle andre problematikker, der måtte påvirke kroppen.

Herefter kan vi nå ind til den underliggende problematik i nakke, kæbe, brystryg og diafragma, der leder til hjernerystelsen. Som osteopater er vi uddannet i at diagnostisere og behandle netop denne problematik, så vi hjælper kroppen til at komme sig helt over hjernerystelsen.

Fælles retningslinjer for behandling af hjernerystelse

I 2021 blev de første nationale kliniske retningslinjer for hjernerystelse udgivet. Tidligere har der ikke været retningslinjer på området for hjernerystelser og der har muligvis været en tendens til at negligere hjernerystelser.

Disse retningslinjer skal hjælpe med til at skabe en ensartet og bedre diagnosticering, behandling og information af patienter med hjernerystelse.

Hypofyseinsufficiens

 

Hypofysen er en lille hormonproducerende kirtel, der sidder under hjernen bag dine øjne. Hypofysen producerer og regulerer en stor mængde hormoner, som har stor betydning for andre processer i kroppen, herunder stofskifte og kønshormon.

Tidligere havde man en opfattelse af, at hypofysen først blev påvirket ved alvorlige hovedtraumer, men nyere forskning har påvist, at man ser en påvirkning af hypofysen selv ved “almindelig” hjernerystelse.

Nyere forskning har faktisk påvist, at op til 16% af personer med hjernerystelse havde påvirkning af hypofysen.

Symptomerne på hypofysepåvirkning kan opstå umiddelbart efter hjernerystelsen, men man har faktisk også set, at der kan gå helt op til 36 måneder før symptomerne begynder at vise sig.

Det er vores klare opfattelse, at der er nogle mørketal, når vil taler om hypofysepåvirkning efter en hjernerystelse. Mange af symptomerne kan forveksles med andre symptomer relateret til stress, angst, søvnløshed, humørsvingninger og depression.

Ingen bør have smerter.

Vi har stor succes med at hjælpe, hvor andre har måttet give op.