Osteopati til hovedpine

Lad os hjælpe dig til et liv uden hovedpine

Det menes, at hovedpine plager omkring 500.000 danskere mindst én gang om ugen. Det er en fordobling siden 1987. Hver tredje dansker har på et tidspunkt søgt hjælp hos en praktiserende læge om hovedpine og det formodes, at omkring 20% af al sygefravær i Danmark skyldes hovedpine.

Osteopati til behandling af hovedpine

Kommer du som hovedpinepatient hos os kan vi garantere, at du er i gode osteopatiske hænder. Vi ser rigtig mange patienter med mange forskellige typer af hovedpine dagligt. Heldigvis kan vi med osteopatien hjælpe langt de fleste til et liv helt uden, eller med betydeligt færre, smerter.

Går du til lægen med hovedpine vil udgangspunktet være at symptombehandle. Altså: du oplever smerter, ergo vil smertestillende medicin hjælpe. Det kan både være direkte smertestillende, eller forebyggende medicin, der kan gå ind og mindske kommende hovedpineepisoder, ved at bremse de signalstoffer, der igangsætter f.eks. migræneanfald. De fleste vil opleve en smertelindring - men selve årsagen til smerterne er der ikke rørt ved og du vil derfor opleve, at hovedpinen kommer igen.

Osteopater griber det anderledes an. I osteopatien er vi nemlig uddannet til at finde årsagen til hovedpinen og behandle dén, således at smerterne (ideelt set) slet ikke opstår. Det giver dig mulighed for en varig, eller som minimum længerevarende, bedring.

Hele grundstenen i osteopati er kendskabet til de anatomiske sammenhænge i kroppen, at finde “fejl” og rette dem. Hos migrænepatienter ser vi f.eks. at det kan være et led, der ikke fungerer optimalt. Der kan være træghed i noget bindevæv, som generer en nerve eller et blodkar. Ja, mulighederne er mange og det er vores mission som osteopater at finde årsagen til netop din hovedpine - og behandle den.

 
Hovedpine-behandling.jpg

Vi samarbejder med

Migraene-hovedpineforeningen.png

Vi har afholdt foredrag i samarbejde med Migræne & Hovedpineforeningen

Vi er stolte af at have afholdt et foredrag om hovedpine i samarbejde med Migræne & Hovedpineforeningen. Titlen var “Er hovedpine bare hovedpine - og hvordan reagerer vi”. Her fortalte Martin, hvordan vi som osteopater anskuer hovedpinepatienter generelt og griber behandlingen anderledes an end andre sundhedsprofessionelle.

Sådan foregår behandling af hovedpine med osteopati

Du starter med at booke tid til en osteopatbehandling hos os. Hvis du har spørgsmål forud for bookingen, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os inden. Herefter er vores osteopatiske behandling opdelt i tre trin:

 

Trin 1: Samtale om din hovedpine

Når du ankommer til klinikken første gang, vil vi starte med en grundig samtale, hvor vi spørger detaljeret ind til din sygdomshistorik og hvad det helt specifikt er, du oplever af smerter, samt hvor, hvornår osv.

Dette kan give os en indledende idé om, hvilken slags hovedpine vi har med at gøre og danner grundlag for, hvordan vi griber trin 2 an.

Trin 2: Osteopatisk undersøgelse af din hovedpine

Efter samtalen vil du blive grundigt undersøgt. Ved hovedpine starter vi typisk med at tage dit blodtryk og spørge indtil svimmelhed, synsforstyrrelser kvalme osv. Dette gøres for at udelukke alvorlig patologi. Derefter fortages en grundig undersøgelse af bækken, kranium, nakke og skuldre. Vi mærker med blide greb og tryk.

Alt efter hvad vi finder, vil vi måske bede dig om at ændre stilling undervejs, rejse dig, eller prøve at udføre forskellige typer af bevægelser - alt sammen med formålet at afklare, hvor “fejlen” i din krop er, altså det, der udløser hovedpinen.

Når vi har færdiggjort undersøgelsen og forhåbentlig gjort nogle fund, kan vi sætte disse sammen med de symptomer, du fortalte os om om og skabe en logisk slutning omkring den mulige årsag til din hovedpine.

Trin 3: Osteopatisk behandling af din hovedpine

Når vi har en idé om årsagen, behandler vi den på bedste vis. Det kan f.eks. være via manipulation, mobilisering, små lokale træk, eller specifikke teknikker (f.eks. fra Kranio-Sakral Terapien) på kraniet. Der kan være tale om alt fra fastlåste led, der løsnes, til bindevæv, der masseres, alt efter, hvad vi har fundet i undersøgelsen. Formålet er at sikre, at kroppen har de optimale vilkår for at fungere, med frit flow og fri bevægelighed.

Efter endt behandling klargør vi, hvor mange osteopatbehandlinger vi anbefaler dig, for at du oplever fuld effekt på din hovedpine. Det kan strække sig fra alt mellem to til otte behandlinger, eller mere, alt afhængig af typen af hovedpine og den (mulige) årsag, vi fandt. Det skal dog være sådan, at du kan mærke en effekt af vores behandling relativt hurtigt. Kan du ikke det, så ligger vi sammen med din læge en plan for hvad vi gør. Ingen bliver sendt ud af døren uden hjælp.

Hvad er hovedpine?

Hovedpine er en overordnet betegnelse for smerter i hovedet. Rent fysisk er der tale om en eller flere nerver, der sender smertesignaler til hjernen. Årsagerne hertil kan være mange - og som osteopater er det vores mission at afklare årsagen hos netop dig.

Hovedpine dækker over mange forskellige typer af hovedpine, der hver især har forskellig karakteristika. Nogle er enormt hyppige, andre uhyre sjældne. Nogle sker forbigående med milde smerter, mens andre opleves ofte, måske kronisk, med moderate eller intense smerter.

Primær eller sekundær hovedpine?

Det er vigtigt at skelne mellem primær og sekundær hovedpine. Ved primære hovedpine er hovedpinen en sygdom i sig selv, mens sekundær hovedpine vil sige, at hovedpinen opstår som symptom på en anden sygdom eller tilstand.

Når vi som osteopater ser dig som hovedpinepatient for første gang, spørger vi detaljeret ind til din sygdomshistorik og forløb, for at danne os et overblik og klargøre, om vi har med en primær eller sekundær hovedpine at gøre, samt hvilken type af hovedpine, der er tale om. Dine svar, samt det, din krop fortæller os ved den indledende undersøgelse, er nemlig afgørende for, hvordan vi kan behandle og hjælpe dig.

Osteopati hovedpine

Hyppigste former for primær hovedpine:

Hyppigste former for sekundær hovedpine:

Spændingshovedpine

En spændingshovedpine føles for mange som et pressende eller trykkende bånd om hovedet. Den starter ofte op af dagen og forværres løbende, som dagen går. Hovedpinen starter med at give smerter i nakke eller tindinger, som breder sig ligeligt ud på begge sider af hovedet over tid. Hovedpinen forværres ikke ved fysisk aktivitet, måske bedres den faktisk ved det.

Denne type hovedpine skyldes oftest muskulære spændinger, der kan være følge af:

  • forkerte arbejdsstillinger

  • ensidig fysisk belastning

  • uhensigtsmæssig bid-funktion eller skæren tænder

Den kan også være forårsaget af uregelmæssigheder og mangler i forhold til søvn, måltider og motion.

Langt de fleste vil i ny og næ opleve spændingshovedpine som sekundær hovedpine, men for nogle er spændingshovedpinen jævnlig eller endda kronisk. Er det tilfældet karakteriseres den som en primær hovedpine og det menes, at det der også er en genetisk faktor involveret i årsagen hertil.

Migræne

Migræne er en type af hovedpine, der er karakteriseret ved mindst to af disse tegn;

  • Ensidig lokalisation

  • Pulserende smerte

  • Moderat til svær intensitet

  • Forværring ved fysisk aktivitet

Sammen med mindst en af disse ledsagende symptomer:

  • Kvalme og/eller opkastninger

  • Lyd- og lysfølsomhed

Migræne kommer i såkaldte anfald, der kan vare alt fra et par timer til tre døgn. Mange migrænepatienter er arveligt disponeret for sygdommen og mange ser, ved brug af hovedpinedagbøger, sammenhænge mellem deres kost og anfald - det kan f.eks. være ost, lakrids, chokolade eller rødvin.

Migræne er stærkt invaliderende og kræver ofte, at personen er sengeliggende, før der sker bedring.

Der findes mange forskellige undertyper af migræne, men de hyppigste er migræne med og uden aura, hvor ca. en tredjedel oplever migræne med aura. Aura optræder ofte før selve hovedpinen sætter ind og er i sin hyppigste form en slags synsforstyrrelse i den ene side af synsfeltet, typisk et flimrende, lysende eller mørkt felt. Aura kan også opleves som snurrende fornemmelser i fingre og ansigt. I sjældne tilfælde ses aura som forbigående lammelser, svimmelhed og talebesvær, som leder op til migrænen.

Cervikogen hovedpine / nakkehovedpine

Denne type af hovedpine minder meget om spændingshovedpine i type og intensitet af smerte. Den er oftest halvsidig, starter i nakkeområdet og bevæger sig løbende op i baghovedet, samt til tinding og evt. bag øjet i samme side. Forskellen fra spændingshovedpinen er, at denne kan starte allerede om morgenen, mens spændingshovedpinen først fremtræder op af dagen og løbende tager til i styrke.

Cervikogen hovedpine vil altid være forårsaget af udfordringer i nakkeområdet, f.eks. låsning i nakken, fejlstilling i nakkehvirvler, eller spændte muskler i hals- og nakkemuskulaturen. Derfor vil vi i langt de fleste tilfælde kunne give en hurtig og effektiv behandling af cervikogen hovedpine.

Hortons hovedpine / klyngehovedpine

Denne form for hovedpine er halvsidig, centreret omkring det ene øje. Du vil opleve smerteanfald i eller lige omkring det ene øje, som desuden bliver rødt, løber i vand og måske også hæver op. Øjenlåget kan blive slapt og pupillen mindre. Nogle oplever også, at næsen ligeledes stopper til eller løber. Alle disse symptomer vil optræde på samme tid og i samme side af hovedet.

Smerterne ved hortons hovedpine er meget intense og beskrives, som en kniv i øjet, der drejes rundt, eller som en knytnæve, der indefra forsøger at presse øjet ud. Anfaldene kan vare fra 30 min. til to-tre timer og kan komme på alle tider af døgnet, oftest i dagtimerne, men også ofte om natten, efter et par timers søvn.

Hortons hovedpine, eller klyngehovedpine kommer ofte i perioder fra to uger til tre måneder, hvor der ofte er mellem et og otte daglige anfald. Hos de fleste er der et til to af disse perioder årligt, ofte på faste tidspunkter for den enkelte - hyppigere i den mørke årstid. 10-20% af alle patienter med Hortons hovedpine oplever dog anfaldene året rundt, uden smertefrie perioder og har altså en kronisk form for klyngehovedpine.

Ca. 5.000 danskere lider af Hortons hovedpine, hvoraf ca. 85% er mænd. Kun ca. 7% har familiemedlemmer, der også lider af sygdommen.

Hormonrelateret hovedpine

Har du for højt eller for lavt stofskifte kan det være årsag til hormonrelateret hovedpine. Mange kvinder oplever desuden hovedpine i forbindelse med deres menstruation, som er relateret til de hormonelle forandringer, der sker i kroppen på de forskellige tidspunkter i menstruationscyklussen.

Modsat spændingshovedpinen og cervikogen hovedpinen kan denne ikke være forårsaget af fejlstillinger i kroppen og vi skal derfor lede efter årsagen i f.eks. organsystemet, det vaskulære system, samt kranio-sakral systemet.

Den hormonrelaterede hovedpine er som sagt en sekundær hovedpine, da den er symptom på en anden tilstand. Denne tilstand kan vi få klarhed over ved en osteopatisk behandling og muligvis også behandle, alt efter, hvad det er, der er på spil hos netop dig.

Hormonrelateret hovedpine kan have sammenhæng med:

  • stofskifteproblemer

  • menstruation

  • fordøjelsesproblemer

  • manglende vitaminer

  • manglende mineraler

  • psykiske problemer

  • forstyrrelser i det autonome nervesystem

Hovedpine, der opstår på baggrund af et overforbrug af medicin, eller direkte fejlmedicinering, kaldes medicinoverforbrugshovedpine eller MOH. For mange kan den klassificeres som kronisk, da den opleves mindst 15 dage gennem en periode på tre måneder.

Her er det vigtigt at få klarlagt, at det er medicin, der er årsag til hovedpinen, så den kan gentænkes i samarbejde med de fagpersoner, der har udskrevet den. Som osteopater kan vi hjælpe med diagnosticeringen, samt at give organerne som lever, nyrer og tarmsystemet, de optimale betingelser for at håndtere medicinen, så MOH ikke opstår, eller i det mindste formindskes.

Medicinoverforbrugs-hovedpine (MOH)

Piskesmældshovedpine

Har du været udsat for et piskesmæld, også kaldet whiplash, er hovedpine en meget almindelig følge. Den igangsættes ved, at nakken får et hurtigt ryk frem og tilbage, eller fra siden til siden. Vi ser mange patienter med piskesmæld og har god erfaring med at lindre netop denne form for smerte.

Behandling af hovedpine med osteopati ved Osteo Nord

Behandling af hovedpine ved Osteo-Nord

Vi ser rigtig mange patienter, der allerede har fået en hovedpinediagnose hos læge, neurolog eller anden behandler, og har levet med smerterne i meget lang tid. Fordi vi behandler anderledes end andre sundhedsfaglige, med årsagsbehandling som vores hovedfokus, kan vi ofte skabe positive resultater for vores patienter. Selv for kroniske hovedpinepatienter ser vi, at vi kan skabe en form for lindring af smerterne.

Vi tilbyder et sæt friske øjne på din hovedpine og med en grundig samtale, undersøgelse og behandling håber vi at kunne gøre en forskel for dig, så du ikke behøver leve med unødige smerter.

Tænk, hvis du kunne få et liv uden hovedpine? Det vil vi gøre vores bedste for.

 Ingen bør have smerter.

Vi har stor succes med at hjælpe, hvor andre har måttet give op.